2x heerlijke vegan recepten uit 'Lenna's Plant Based Kitchen'

In Lenna's Plantbased Kitchen deelt Lenna Omrani haar favoriete recepten – eiwitrijk, voedzaam en kleurrijk, de perfecte basis voor iedereen die gezond wil eten. Zoals het heerlijke vegan recept voor boekweitpannenkoeken met banaan en chocoladesaus voor ontbijt. En taco’s met gebakken tempékruimels, avocadosaus en frisse koolsla als diner.

Alles kan vegan vandaag

Wil je vegan eten, maar weet je niet waar te beginnen? Ontdek hier hoe makkelijk én lekker het is om vegan te eten. Onze auteur Lenna Omrani geeft je graag inspiratie voor de lekkerste recepten. Smakelijk!

Boekweitpannenkoeken met banaan en chocoladesaus (ontbijt)

'Lenna's Plant Based Kitchen' van Lenna Omrani

Wat is er beter dan een stapel zelfgemaakte pannenkoeken? Deze boekweitpannenkoeken zijn glutenvrij en nootachtig van smaak en de zelfgemaakte chocoladesaus maakt ze extra lekker en zoet… De perfecte manier om het weekend te starten!

Voor: 2 personen
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd:
10 minuten
Kooktijd:
15 minuten
Allergenen: geen

Ingrediënten voor de chocoladesaus:
200 ml kokosmelk
4 Medjoul-dadels, ontpit en in stukjes
2 el cacaopoeder
snuifje zout

Ingrediënten voor de pannenkoeken:
125 g boekweitmeel
1 rijpe banaan
200 ml plantaardige melk
1 tl vanille-extract
1 tl bakpoeder
1 tl kokosolie

Benodigdheden
blender of keukenmachine
afsluitbaar potje

Foto credits Mitchell van Voorbergen

 Bereiding

1. Verwarm voor de chocoladesaus in een steelpan de kokosmelk met de dadels op middelhoog vuur. Laat de melk warm en de dadels zacht worden.

2. Giet het mengsel in de blender of keukenmachine, voeg het cacaopoeder en het zout toe en mix tot een gladde, romige saus.

3. Doe de saus in het potje en zet opzij. Je kunt het zo laten staan of in de koelkast laten afkoelen. Hoe meer de saus afkoelt, hoe dikker hij wordt.

4. Doe ondertussen voor de pannenkoeken het boekweitmeel, de banaan, plantaardige melk en het vanille-extract in de blender. Mix tot een glad beslag. Voeg het bakpoeder toe en mix kort door. Laat het beslag daarna een paar minuten rusten.

5. Verhit de kokosolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Schep met een eetlepel het beslag in de pan om kleine pannenkoekjes te maken. Bak ze 2-3 minuten per kant, tot ze mooi goudbruin zijn. Herhaal tot alle beslag op is.

6. Stapel de pannenkoekjes op een bord en schenk de chocoladesaus erover. De chocoladesaus blijft in de koelkast tot 5 dagen goed. Je kunt hem opnieuw verwarmen voor een vloeibare textuur of koud gebruiken als een dikkere saus.

TIP
Voeg eventueel vers fruit, noten of kokosvlokken toe als extra topping.

Taco’s met gebakken tempehkruimels, avocadosaus en frisse koolsla (diner)

'Lenna's Plant Based Kitchen' van Lenna Omrani

Tempé verkruimelen en bakken in de oven of Airfryer is een gamechanger! Het maakt hem supersmaakvol en crunchy en perfect om deze heerlijke taco’s mee te vullen. Maak het af met een frissa koolsla en… buen provecho!

Voor: 4 personen
Voorbereidingstijd: 25 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Allergenen: soja, gluten

Ingrediënten voor de koolsla:
100 g witte kool
100 g rode kool
25 ml wittewijnazijn
15 g koriander of peterselie, fijngesneden
zout en peper

Ingrediënten voor de tempékruimels:
450 g tempé
2 el milde olijfolie
1 tl gerookte-paprikapoeder
2 el sojasaus
1 el limoensap

Ingrediënten voor de avocadosaus:
2 rijpe avocado’s
75 g kokosyoghurt
2 teentjes knoflook, geraspt
sap van 1 limoen
1 handje vers koriander + extra ter garnering
zout en peper

Ingrediënten voor de taco’s:
12 minitortilla’s

Benodigdheden:
mandoline keukenmachine (optioneel)

Bereiding

1. Schaaf voor de koolsla de witte en rode kool met een mandoline of snijd ze fijn met een scherp mes.

2. Doe de kool in een grote kom en voeg de wittewijnazijn, koriander of peterselie en zout en peper naar smaak toe. Kneed de kool stevig met je handen om de smaken te laten intrekken en de textuur zachter te maken. Dek af en zet apart.

3. Verkruimel de tempé met je handen in een kom. Zet een groot bord met een vel keukenpapier klaar.

4. Verhit een grote koekenpan op middelhoog tot hoog vuur. Voeg de olijfolie toe en wacht tot de olie goed heet is. Voeg de tempékruimels en gerookte-paprikapoeder toe bak 2-3 minuten, zonder te roeren, zodat de onderkant bruin wordt. Roer daarna voorzichtig door en blijf elke 1-2 minuten roeren tot alle stukjes goudbruin en krokant zijn. Dit duurt nog ongeveer 7 minuten.

5. Laat de tempékruimels uitlekken op het bord met keukenpapier. Doe ze daarna in een mengkom en meng de tempé met de sojasaus en het limoensap.

6. Halveer voor de avocadosaus de avocado’s en schep het vruchtvlees in de keukenmachine. Voeg de kokosyoghurt, knoflook, het limoensap, de koriander en zout en peper
naar smaak toe. Mix alles tot een gladde saus. Proef en voeg eventueel extra limoensap, zout of peper toe.

7. Verhit voor de taco’s een droge koekenpan op middelhoog vuur. Leg een tortilla in de pan en bak deze 20-30 seconden aan elke kant, totdat ze warm is en lichte bruine vlekken krijgt. Herhaal dit met de overige tortilla’s. Houd ze warm door ze op een bord onder een schone theedoek te leggen.

8. Bestrijk elke tortilla met een lepel avocadosaus. Verdeel de krokante tempékruimels over de saus en top af met de frisse koolsla. Garneer eventueel met extra koriander en serveer direct.

TIP
Partytime! Zet alle ingredienten in schaaltjes op tafel en laat iedereen zelf zijn taco’s samenstellen. Perfect voor een gezellig etentje met vrienden of familie!