Opening Expo Buren 2018 – Mazzel tov

19 februari 2018 gepost in Nieuws

 

Nog tot en met 31 augustus kan je in Kazerne Dossin in Mechelen de expo Buren 2018 gratis gaan bewonderen. De expo brengt beelden van Dan Zollmann, die al meer dan 10 jaar lang het joodse leven in Antwerpen portretteert. Deze worden afgewisseld met fragmenten uit Mazzel tov, de bestseller van Margot Vanderstraeten.

Chassidische joden

In de zoektocht naar een cover voor haar boek ‘Mazzel Tov’ stootte Margot Vanderstraeten op het werk van Dan Zollmann. De Belgische fotograaf volgde jarenlang met zijn camera het leven van de chassidische joden in zijn woonplaats Antwerpen. Hij maakte unieke beelden van de meestal onzichtbare leefwereld van zijn vrome stadsgenoten. Zo kreeg hij als enige fotograaf toegang tot de Shtetl – Jiddisch voor stadje in de stad.

Ruim vijftig kleurenfoto’s van Dan Zollmann – een documentaire in de ware zin van het woord – geven een integere, boeiende, soms humoristische inkijk in het dagelijks leven van chassidische joden in Antwerpen. De foto’s worden ondersteund door passages uit het succesvolle boek ‘Mazzel Tov’ van Margot Vanderstraeten. Het ene citaat uit haar document humain biedt uitleg of houdt de kijker en lezer een spiegel voor, het andere werpt vragen op of inspireert.

Buren 2018 verwijst naar de postcode waarbinnen de Antwerpse joodse wijk is gesitueerd. 2018 verwijst uiteraard ook naar nu. In Buren 2018 staan heden en toekomst centraal.

De tentoonstelling werd op zondag 18 februari feestelijk geopend in Kazerne Dossin, in aanwezigheid van onder meer Mechels burgemeester Bart Somers.

Meer info over Buren 2018 vind je hier.

Terug naar overzicht