‘Mijn lieve gunsteling’ van Marieke Lucas Rijneveld wint de publieks- en juryprijs bij de eerste uitreiking van de Boon literatuurprijs

28 maart 2022 gepost in Nieuws

De allereerste winnaars van de Boon, de nieuwe Vlaamse literatuurprijzen, zijn bekendgemaakt in Oostende.

In de categorie fictie en non-fictie koos de jury voor de roman Mijn lieve gunsteling van Marieke Lucas Rijneveld. Rijneveld wordt door de jury geprezen als “unieke, rijke stem die boven de anderen uitsteekt”. Voor kinder- en jeugdliteratuur gaat de Boon naar het prentenboek Een zee van liefde van de Vlaming Pieter Gaudesaboos.

Marieke Lucas Rijneveld en Pieter Gaudesaboos wonnen  ook de publieksprijs. Daarvoor  hebben zo’n 10.000 lezers voor meegestemd via de VRT, en De Standaard. De winnaars  ontvangen elk 50.000 euro van de jury en 5.000 euro voor hun publieksprijs. En een zilveren zegelring in de vorm van een boon. Rijneveld dankte bij de bekroning vooral de koeien, ‘mijn zachte protagonisten zonder wie mijn boek nooit was geworden wat het was’.

Voor Mijn lieve gunsteling ontving Marieke Lucas Rijneveld eerder al de F. Bordewijk-prijs 2021.

 

Naast Mijn lieve gunsteling  was De poel van Pauline de Bok een van de andere vier genomineerden  in de categorie fictie en non-fictie.

In de categorie Kind & Jeugd was ‘Schaduw van Toet‘ genomineerd van Lida Dijkstra en Djenné Fila.

Terug naar overzicht