Mariken Heitman wint de Libris literatuurprijs 2022 met ‘Wormmaan’

10 mei 2022 gepost in Nieuws

Mariken Heitman heeft de Libris Literatuur Prijs 2022 toegekend gekregen voor haar ‘verbluffend rijke ideeënroman’ Wormmaan. ‘Wormmaan getuigt van moed, literair meesterschap en grote denkkracht. Een uitdagende, onconventionele roman die zowel actueel als tijdloos is,’ aldus de jury.

De jury prijst het originele karakter van “Wormmaan”, een “boek dat qua vorm, inhoud en denkkracht zijn gelijke niet heeft”. Het is een verhaal dat “tegelijk hedendaags is en de geschiedenis van de mensheid omspant.” Het speelt zich inderdaad zowel nu af als duizenden jaren geleden.

“Wormmaan” gaat over Elke, die na tegenslag op haar werk met een vergeten erwtenras naar een Waddeneiland vertrekt, op zoek naar een oererwtensoort, maar ook naar haar eigen genderidentiteit. Parallel aan Elkes zoektocht vertelt “Wormmaan” over onze verre voorouders en over het personage Ra, een eenling die aansluiting zoekt bij wat later de eerste boeren zullen blijken.

Via een erwtensoort “becommentarieert Heitman onze omgang met het ecologisch systeem en met de menselijke verscheidenheid – een originelere en meer gedurfde insteek is in de Nederlandstalige literatuur niet makkelijk te vinden,” vindt de jury van de Libris Literatuur Prijs, die over een “triomf van literaire verbeeldingskracht” spreekt.

Mariken Heitman (°1983) werkt als tuinder en docent groententeelt; ze studeerde biologie. Ze publiceerde korte verhalen en in 2019 de debuutroman “De wateraap”. Die werd genomineerd voor de Bronzen Uil, de Anton Wachterprijs en de Jan Wolkersprijs.
Terug naar overzicht