Margot Vanderstraeten begeleidt Koningin Mathilde tijdens expo

22 maart 2018 gepost in Nieuws

Op dinsdag 27 maart 2018 zal Hare Majesteit de Koningin Kazerne Dossin Memoriaal, Museum en Documentatiecentrum over Holocaust en Mensenrechten in Mechelen bezoeken. Haar bezoek komt er naar aanleiding van de expo Buren 2018, die op 18 februari jongstleden werd geopend. Buren 2018 is een samenwerking van foto’s van Dan Zollmann en teksten uit Mazzel tov van Margot Vanderstraeten.

 

De bijzondere sfeer en aangelegenheid van de opening gingen ook niet aan het Hof voorbij. Twee dagen na de vernissage werden Dan Zollmann en Margot Vanderstraeten door het Paleis gecontacteerd. Met het verzoek om H.M. de Koningin op 27 maart te begeleiden met een bezoek aan de expo die foto’s van Dan Zollmann combineert met teksten uit Mazzel Tov.

In december 2017 had H.M. de Koningin al publiekelijk haar waardering voor Mazzel Tov bekend gemaakt. Toen de VRT haar vroeg welke boeken haar het meest hadden beroerd en veranderd, plaatste ze Mazzel Tov van Margot Vanderstraeten met stip op nummer één.

 

Buren 2018

Margot Vanderstraeten heeft ervoor gekozen om zich tijdens de visite van de Koningin te laten begeleiden door Moshi Hoffmann en Naomi Neh-Domb. Moshi Hoffmann is een chassidische jood en een van de broers van restaurant Hoffy’s. Naomi Neh-Domb beleeft haar religie op modern-orthodoxe wijze, zoals de familie Schneider in het boek Mazzel Tov.

In deze tijden waarin de ander onze buur is, is Buren 2018 een erg actuele expo die op indirecte wijze allerlei samenlevingsvragen stelt en oproept tot meer wederzijds begrip.  Buren 2018: dat is nu. En tevens is het de postcode van dat deel van Antwerpen waar het gros van de chassieden woont..

Het bezoek van H.M. de Koningin staat eveneens in het teken van de herdenking van de 25.274 joden en 354 Roma die in 1942-1944 vanuit Dossin in 28 opeenvolgende transporten werden weggevoerd naar Auschwitz-Birkenau. Het bezoek vindt plaats in aanwezigheid van Simon Gronowski, die als kind kon ontsnappen uit konvooi XX dankzij een verzetsactie op 19 april 1943.

 

Terug naar overzicht