Jeroen Brouwers wint de Libris Literatuur Prijs 2021 met Cliënt E. Busken

10 mei 2021 gepost in Nieuws

‘Cliënt E. Busken’ van Jeroen Brouwers is bekroond met de Libris Literatuur Prijs 2021, de prijs voor de beste Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar. Dat maakte de jury maandagavond in Felix Meritis bekend.

Uit het juryrapport: ‘Brouwers zuigt je mee in dit verslavende taalcircus, een ware krachttoer, hilarisch en ontluisterend tegelijk. Cliënt E. Busken bewijst dat zelfs ogenschijnlijk maar voort wauwelen kan vlammen, zinderen en tergen. Deze unieke verkenning van wat een onbetrouwbare (of op zijn minst niet geheel te vertrouwen en te volgen, maar o zo dwingende) verteller vermag, vormt een schitterende toevoeging aan Brouwers’ rijke oeuvre.’

De jury bestond dit jaar uit Lilianne Ploumen (voorzitter), Judith Eiselin, Johan Fretz, Maarten Moll en Yves T’Sjoen.

Jeroen Brouwers (1940) schreef in meer dan een halve eeuw een imposant oeuvre bijeen dat romans, verhalen, essays, brieven en polemieken omvat. Zijn werk werd bekroond met vele prijzen, waaronder de Multatuliprijs, de F. Bordewijk-prijs, de Constantijn Huygens-prijs, de Gouden Uil, de AKO Literatuurprijs, de Prijs der Nederlandse Letteren en de ECI Literatuurprijs. De Libris Literatuur Prijs kan nu aan dit lijstje toegevoegd worden. In 2018 werd aan Brouwers door de Radbout Universiteit Nijmegen een eredoctoraat toegekend. Gijs Scholten van Aschat bewerkte Cliënt E. Busken tot een toneelmonoloog die binnenkort wordt vertoond.

Over Cliënt E. Busken
Cliënt E. Busken zit vastgegord in zijn rolstoel op de gesloten afdeling van een instelling waar hij tegen zijn zin verblijft en denkt, piekert, maalt en bedoelt. Hij zegt niets en misschien is er iets mis met zijn gehoor, maar van wat om hem heen gebeurt blijft hij een scherp waarnemer en inwendig voorziet hij zijn medebewoners en het personeel van snerpend commentaar. Ongericht wentelen zijn gedachten door elkaar en bewegen zich van verontwaardiging en machteloos verzet tegen zijn situatie via troebele herinneringen naar megalomanie.

Cliënt E. Busken beschrijft een dag van zijn verblijf in de psychiatrische instelling. Navrant en hilarisch openbaart zich een warrig geestesuniversum.

Terug naar overzicht