Geert Mak ontvangt erepenning KU Leuven op 16 mei

09 mei 2022 gepost in Nieuws

Foto: Merlijn Doomernik

Op 16 mei reikt de KU Leuven een erepenning uit aan Geert Mak. Hij krijgt deze bijzondere onderscheiding voor zijn maatschappelijke en culturele verdienste. “Geert Mak slaagt er als geen ander in om geschiedenis tot leven te wekken”, zegt rector Luc Sels. “Hij gaat geen thema uit de weg, maar laat zich nooit op fatalisme betrappen.”

“Telkens opnieuw reconstrueert Geert Mak geduldig en gedetailleerd de feiten. Telkens opnieuw weeft hij daar intieme getuigenissen doorheen, verhalen die het waard zijn verteld te worden. Zijn werkwijze weet mensen te charmeren én te raken door met een andere bril naar het verleden kijken”, aldus KU Leuven rector Luc Sels. “Het is die bijzondere verdienste die we met een erepenning willen bekronen.”

Geert Mak studeerde rechten en sociologie, en ging daarna aan de slag als journalist. Maar al snel kwam het schrijverschap meer op de voorgrond. In reisverhalen en historische non-fictie combineert hij zijn journalistieke blik met een meeslepende vertelstijl. De eeuw van mijn vader (1999), In Europa (2004), het zijn maar enkele titels die in de Lage Landen en daarbuiten een begrip werden.

Mak bekleedt dit jaar ook de LECTIO chair aan KU Leuven. Die leerstoel wordt door het Leuvense interdisciplinair instituut rond ideeëngeschiedenis en tekstwetenschap toegekend aan een bezieler van de thema’s waar het instituut voor staat, zoals het uitdragen van de passie voor humane wetenschappen naar een breed publiek.

Meesterverteller Mak zal dat in de praktijk brengen met een lezing over de zeventiende -eeuwse denker, politicus en levenskunstenaar Jan Six. Vanuit het levensverhaal van deze boeiende Amsterdammer zullen ook linken gelegd worden met de actualiteit.

 

Terug naar overzicht