De Mitsukoshi Troostbaby Company van Auke Hulst staat op de shortlist van De Libris Literatuurprijs
De Mitsukoshi Troostbaby Company van Auke Hulst (1975) staat op de shortlist van De Libris Literatuurprijs. De prijs wordt toegekend aan de auteur van de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar, die 50.000 euro ontvangt. Sponsor en naamgever is boekhandelsketen Libris.
Nederlandse en Vlaamse uitgeverijen stuurden gezamenlijk ruim 200 titels in waarvan er nu nog zes over zijn.
- Nico Dros, Willem die Madoc maakte – Van Oorschot
- Mariken Heitman, Wormmaan – Atlas Contact
- Auke Hulst, De Mitsukoshi Troostbaby Company – Ambo|Anthos
- Deniz Kuypers, De atlas van overal – Atlas Contact
- Renée van Marissing, Onze kinderen – Querido
- Lisa Weeda, Aleksandra – De Bezige Bij
Het juryrapport: ‘In De Mitsukoshi Troostbaby Company gaat een sciencefictionschrijver zo gebukt onder de abortus die hem van het vaderschap berooft dat hij jaren later, in 2032, een robotdochter aanschaft die hem moet helpen over dat verdriet heen te komen. Rondom dit gegeven ontwierp Auke Hulst een labyrintische tuin met zich splitsende paden waarop hij al zijn schrijversvernuft losliet. Ondanks de complexe opzet van deze roman, waarin Hulst speelt met tijd en ruimte, raak je als lezer volledig in de ban van schrijver Auke van der Hulst en zijn hartveroverende robotdochter Scottie. Deze ‘denkende, voelende, zelfbewuste machine’ verpakt als zevenjarig meisje dat nooit ouder zal worden, is zó goed gelukt dat je haar onvermijdelijke lot met groeiende vrees tegemoetziet. De geweldige dialogen tussen vader en dochter maken dit ogenschijnlijke verhaal geloofwaardiger dan je voor mogelijk had gehouden.
Hulst neemt alle ruimte voor essayistische uitstapjes over de functie van literatuur en strooit achteloos met citaten uit bestaande en imaginaire boeken, om vervolgens soepel over te schakelen naar een stomende seksscène of een duizelingwekkende tijdreis. Tussen al dit geweld verweeft hij de herinneringen aan zijn onveilige jeugd, die heeft geleid tot levensangst en zelfhaat. Daarmee is De Mitsukoshi Troostbaby Company ook een obsessie onderzoek naar de kern van de schrijver zelf. Hulst zet alles op het spel door soms onuitstaanbaar zelfingenomen te zijn, om dan weer te ontroeren door zijn onzekerheid en kleinzielige jaloezie tot op het bot te fileren.
Wie De Mitsukoshi Troostbaby Company na zeshonderd pagina’s dichtslaat, hangt uitgeteld in de touwen maar heeft wel een onvergetelijke literaire reis gemaakt.
Ook de kranten waren lovend over de roman. De Volkskrant noemde het zijn ‘magnum opus’, De Standaard roemde Hulst om zijn sexy vertelkracht, en NRC Handelsblad vond het ‘de kroon op zijn oeuvre’. De Morgen sprak van ‘een krachttoer’,
Op maandag 9 mei maakt de juryvoorzitter de winnaar bekend in Felix Meritis, met een Hommage-show voor de zes genomineerde auteurs die via live stream te volgen zal zijn, gevolgd door een feestelijk diner. De bekendmaking van de winnaar wordt live uitgezonden in Nieuwsuur op NPO2. De winnaar is na de uitreiking om middernacht te gast bij Pieter van der Wielen in nooit Meer Slapen, op NPO Radio1.
Copyright auteursfoto Auke Hulst: Mark Uyl