Dertig jaar Brouwers’ meesterwerk De Zondvloed

26 februari 2018 gepost in Nieuws

In 2018 is het dertig jaar geleden dat Jeroen Brouwers – volgens velen de grootste nog levende schrijver van het Nederlandse taalgebied – het veelgeprezen meesterwerk De zondvloed publiceerde. Ter ere hiervan verschijnt er een speciale, gebonden jubileumeditie.

Binnen het imposante oeuvre van Jeroen Brouwers geldt De zondvloed volgens critici, maar ook volgens de auteur zelf, als zijn belangrijkste roman. Bij verschijning in 1988 sprak de pers van ‘een superieur meesterwerk’ en ‘een van de beste romans die dit decennium heeft opgeleverd’. Het NRC Handelsblad noemde de roman tout court ‘een onbetwistbaar hoogtepunt in de literatuur’.

Het tijdloze thema maakt dat De zondvloed anno 2018 nog even relevant is als bij verschijning. De roman vertelt het verhaal van een jongen die opgroeit in Indië, zijn verblijf in een Japans gevangenkamp, het eerste contact met meisjes, zijn kostschooljaren in Nederland en uiteindelijk zijn eerste huwelijk. Maar De zondvloed is vooral een overweldigend epos over de invloeden die het leven richting geven en waardoor een persoonlijkheid wordt gevormd.

Jeroen Brouwers (1940) schreef succesvolle romans als Bezonken rood, De zondvloed, Geheime kamers en Het hout. Daarnaast gloedvolle essays en polemieken, biografieën, brieven en toneel. Hij verwierf tal van literaire prijzen.

 

 

Terug naar overzicht