Debat | Eigen Volk van Kemal Rijken

Brussel
12 juni 19.30u - 21u
€5

De Europese Verkiezingen zijn achter de rug. In sommige landen maakte het rechts-nationalisme flinke winst (Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Italië, België), in andere landen bleef de verwachte victorie uit. De Groenen en de liberalen zijn de grootste winnaars. Wat bekent dit voor de toekomst van Europa? Hoe moeten we de resultaten in Nederland en Vlaanderen interpreteren?

De Nederlandse politicoloog Kemal Rijken nam met de titel van zijn onlangs verschenen boek een voorschot op de uitkomst van de Europese verkiezingen: Eigen Volk: hoe het rechts-nationalisme Europa veroverde. Die titel lijkt dus wat voorbarig. Toch is de forse groei van eurosceptisch rechts in verschillende lidstaten reden tot grote ongerustheid bij voorstanders van de EU.

Zullen eurosceptische en nationalistische partijen zich verenigen of blijven ze verdeeld? Is het straks weer business as usual in Brussel of zal er iets veranderen? Wat betekent de groei van nationalistisch rechts? Is het vooral verzet tegen gecentraliseerd Europees gezag, zoals Thierry Baudet zegt? Of laat de kiezer zich leiden door nationalisme en verzet tegen immigratie? Hoe moeten de machthebbers binnen de Europese Unie omgaan met de toegenomen kritiek en verdeeldheid?

Deelnemers debat

Over deze en ander vragen debatteren we met Kemal Rijken, de Vlaamse hoogleraar politicologie Carl Devos (UGent), de Nederlandse historicus en Elsevier-columnist Geerten Waling (Universiteit Leiden) en filosofe Tinneke Beeckman (Door Spinoza’s lens, Macht en onmacht). Moderator: Ann Peuteman(journaliste bij Knack).

Datum 12 juni
Tijd 19.30u - 21u
Toegang
 €5
Adres deBuren
Leopoldstraat 6
1000 Brussel
Blijf op de hoogte

Hier kan u zich inschrijven voor onze wekelijkse nieuwsbrief