Nacht in Noorwegen

Sheldon Horowitz – tweeëntachtig jaar, ongeduldig en onredelijk – voelt zich nog altijd schuldig over de dood van zijn zoon in Vietnam. Nu is hij net weduwnaar, en wordt hij achtervolgd door geesten uit zijn verleden. Tijdens een verblijf bij zijn familie in Noorwegen is Sheldon getuige van de moord op een vrouw en redt hij haar zoontje. Hij is vastberaden het jongetje te beschermen tegen de moordenaar en diens Balkanbende en samen slaan ze op de vlucht.

Voor de Noorse politie is Sheldon gewoon een verwarde oude man. Maar in zijn hoofd is Sheldon helder. Door een combinatie van handigheid en durf weet Sheldon iedereen een stap voor te blijven in een hem onbekende omgeving. Maar wat hij niet doorheeft is dat de politie en ook de gangsters weten waar hij naar op weg is.

Derek B. Miller is geboren in Boston en woonde in Israël, Engeland, Hongarije en Zwitserland. Nu woont hij met zijn gezin in Noorwegen.

‘Een briljante, serieuze literaire thriller, scandi-noir, maar met een twist.’ – The Times

‘Derek B. Millers mooie eerste roman is op het eerste gezicht een Scandinavische thriller, maar laat zich ook vergelijken met de meer literaire creaties van Saul Bellow en Philip Roth. Donny is, als eigenwijze, grofgebekte, wrokkige Jood, eigenlijk een Bellow-held die in een Noorse pageturner verzeild is geraakt. Een opmerkelijk zelfverzekerd debuut dat zowel een rijke psychologische studie is als een politieke parabel over de Amerikaanse neiging zich met het buitenland te bemoeien, en een ontroerend verhaal over de laatste kans van een oude man om met zijn verleden in het reine te komen.’ – The Sunday Times

‘Een schitterende roman: bedachtzaam, complex, ontroerend en heel erg grappig.’ – Sydney Morning Herald

‘Millers aangrijpende debuut is een ongewone, hybride roman, deels politie thriller, deels sociaal-politieke verhandeling en deels existentiële beschouwing.’ – Kirkus

Uitgeverij Atlas-Contact

Verschijningsdatum 14-03-2013
U houdt misschien ook van
Blijf op de hoogte

Hier kan u zich inschrijven voor onze wekelijkse nieuwsbrief