Il principe

Weinig namen uit de Italiaanse Renaissance spreken zo tot de verbeelding als die van Niccolò Machiavelli (1469-1527): secretaris van de Florentijnse Republiek, politiek denker, toneelschrijver, historicus.
Machiavelli’s Il Principe (doorgaans vertaald als De vorst of De heerser) is één van de bekendste en invloedrijkste politieke teksten uit de westerse literatuur. Het werk is vaak verketterd, omdat het immoreel zou zijn. Maar Machiavelli is niet geïnteresseerd in mooie woorden en schone schijn. Hij toont ons de rauwe realiteit van de politiek, en de vele krachten die erin werkzaam zijn. Hij signaleert de problemen, benoemt de dilemma’s, en draagt inzichten aan die naar oplossingen leiden. Daarom hebben zijn ideeën over staat en politiek door de eeuwen heen weerklank gevonden bij wereldleiders, en vormen zij tot op de dag van vandaag een inspiratiebron voor velen.

In deze editie, bezorgd door Paul van Heck, wordt de vertaling van Il Principe voorafgegaan door een inleiding over Machiavelli’s tijd en werk, en gevolgd door verhelderend commentaar.

Paul van Heck is hoofddocent Italiaanse letterkunde aan de Universiteit Leiden. Hij vertaalde ook Machiavelli’s andere politieke meesterwerk, de Discorsi, en zijn toneelwerk en verhalend proza.

Uitgeverij Ambo/Anthos Uitgevers

Verschijningsdatum 12-10-2012
U houdt misschien ook van
Blijf op de hoogte

Hier kan u zich inschrijven voor onze wekelijkse nieuwsbrief