God

God. Een anatomisch onderzoek van Francesca Stavrakopoulou is big history van grote klasse, met de allerhoogste als unieke hoofdpersoon. Drieduizend jaar geleden, in de gebieden die we nu Israël en Palestina noemen, aanbad een groep mensen een ‘vadergod’ genaamd El. El had zeventig kinderen, een van hen was Jahweh. Jahweh was een gewoon mens, hij had een lichaam, een vrouw, nakomelingen en collega’s. Hij vocht tegen monsters en andere stervelingen, hij was verzot op lekker eten en goede wijn, schreef boeken en maakte uitstapjes en deed zo af en toe een dutje. Maar hij zou iets veel groters en veel abstracters worden: de God van de grote monotheïstische religies.

Zoals professor Francesca Stavrakopoulou in God. Een anatomisch onderzoek laat zien gaat Gods DNA duizenden jaren terug, naar lang voordat de Bijbel werd geschreven. Hoewel theologen hem vandaag de dag voorstellen als een wezen zonder lichaam – als iets metaforisch, figuurlijks of poëtisch – leek God in zijn oorspronkelijke vorm veel meer op ons mensen dan we ooit zouden vermoeden: God praatte, liep, lachte, huilde, voelde, sliep en ademde net als wij.

God. Een anatomisch onderzoek van Francesca Stavrakopoulou brengt God terug tot menselijke proporties. Door zijn lichaam zorgvuldig te onderzoeken, van zijn hoofd tot zijn handen, van zijn voeten tot zijn edele delen, laat Stavrakopoulou zien hoe ons godsbeeld zich door de eeuwen heen heeft ontwikkeld, waarmee ze een fascinerend nieuw licht werpt op de oorsprong van de westerse cultuur.

‘Provocerend en erudiet. Een verrijkende en verontrustende, soms vermakelijke, maar altijd tot nadenken stemmende leeservaring.’ – Literary Review

‘Meeslepend en verbluffend.’ – The Sunday Times

Uitgeverij Ambo/Anthos Uitgevers

Verschijningsdatum 30-05-2022
U houdt misschien ook van
Blijf op de hoogte

Hier kan u zich inschrijven voor onze wekelijkse nieuwsbrief