Een lust voor het oog

Een lust voor het oog
en andere Bijbelse uitdrukkingen die we dagelijks gebruiken.

Babylonische spraakverwarring, dief in de nacht, bergen verzetten: veel Bijbelse uitdrukkingen, metaforen en zegswijzen zijn inmiddels een rotsvast onderdeel geworden van ons dagelijks taalgebruik. Vaak gebruik je deze talige pareltjes uit het ‘Boek der boeken’ niet bewust. De uitleg van de herkomst kan dan ook tot een openbaring leiden.

Ton den Boon neemt Bijbelse uitdrukkingen onder de loep en kijkt daarbij naar de verschillende Bijbelvertalingen. Daarnaast beschrijft hij hoe het Bijbelse Nederlands in de literatuur (en in de Dikke Van Dale) terechtgekomen is. Met bijvoorbeeld uitspraken van politici laat hij zien dat gebruik van Bijbelse uitdrukkingen zeer actueel is.

– Voor alle liefhebbers van de Nederlandse taal- en cultuurgeschiedenis
– Verzameling talige pareltjes uit het ‘Boek der boeken’, zoals muggenziften, een man uit duizenden en door het oog van de naald.
– Geschreven door Ton den Boon, hoofdredacteur van de Dikke Van Dale.

Auteur:
Ton den Boon (1962) studeerde Nederlands en Algemene Literatuurwetenschap. Sindsdien is hij werkzaam als woordenboekmaker (hoofdredacteur van de Dikke Van Dale) en schrijver van boeken over taal, kunst en literatuur. Bovendien schrijft hij drie maal per week een taalcolumn in Trouw en verzorgt hij wekelijks het Woord van de Week in radioprogramma De Taalstaat van Frits Spits.

Uitgeverij VBK Media

Verschijningsdatum 13-06-2014
U houdt misschien ook van
Blijf op de hoogte

Hier kan u zich inschrijven voor onze wekelijkse nieuwsbrief