De rechtvaardigen – BookStoreDay uitgave

Deze exclusieve uitgave bevat de twee eerste hoofdstukken van De rechtvaardigen, het nieuwe boek van Jan Brokken dat najaar 2018 verschijnt.

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog ontdekte de Nederlandse consul in Kaunas (Litouwen) een manier om duizenden uit Polen gevluchte Joden het leven te redden: hij schreef voor hen een visum uit met eindbestemming Curaçao. Daarmee konden de Joden met de Trans Siberië Express naar Japan reizen, van waaruit ze zich over de hele wereld verspreidden – vrijwel allen overleefden de oorlog.
Het verhaal van die Nederlandse consul, Jan Zwartendijk, is even verheffend als heldhaftig. In de vijftien dagen dat hij er de gelegenheid toe had, schreef hij koortsachtig duizenden visa uit. Hij werd bij zijn actie geholpen door zijn Japanse collega in Kaunas en de Nederlandse ambassadeur in Riga. In 1997 kreeg hij van Yad Vashem postuum de eretitel ‘Rechtvaardige onder de Volkeren’.

Jan Brokken beschrijft het leven van Jan Zwartendijk en de lotgevallen van veel van de ontkomen Joden in een meeslepend epos. De rechtvaardigen is een les in moed, in het maken van de juiste keuzes in een instortende wereld. Een overwinning van het goede in de strijd met het kwaad.

Uitgeverij Atlas-Contact

Verschijningsdatum 10-04-2018
Blijf op de hoogte

Hier kan u zich inschrijven voor onze wekelijkse nieuwsbrief