De kleine Goleman
‘De kleine Goleman’ van Jacqueline de Jong biedt een heldere samenvatting van ‘Emotionele intelligentie’ en bespreekt daarnaast Golemans latere werk ‘Emotionele intelligentie in de praktijk’, ‘Over leiderschap’ en ‘Aandacht’, een onderwerp dat essentieel is in deze tijd van voortdurende afleiding.
Een hoog IQ biedt namelijk geen garantie op een gelukkig leven; minstens even belangrijk is het EO, het ‘emotiequotiënt’. Op dit inzicht baseerde Daniel Goleman, psycholoog, schrijver en wetenschapsjournalist, zijn boek ‘Emotionele intelligentie’ (1995).
In deze klassieker, die in veertig talen vertaald werd en waarvan vijf miljoen exemplaren zijn verkocht, laat Goleman ons kennismaken met het voelende deel van ons brein, dat zorgt voor zelfkennis, zelfbeheersing, geestdrift en het vermogen eigen emoties te herkennen en onszelf te motiveren. Emotionele vaardigheden blijken niet alleen belangrijker te zijn dan rationele, ze zijn ook van doorslaggevend belang voor succes in werk en relaties en voor ons lichamelijk welbevinden.