Complexe PTSS

PTSS (Posttraumatische Stressstoornis) is een term die we voornamelijk kennen van militairen die uit een oorlogsgebied terugkomen, of van mensen die in hun jeugd ernstig lichamelijk of geestelijk misbruikt zijn.

Maar complexe PTSS kun je ook oplopen als je tijdens je jeugd langdurig bent afgewezen, verwaarloosd werd of verbaal of emotioneel misbruikt werd.

Pete Walker laat in dit baanbrekende boek zien hoe dit jeugdtrauma diep kan ingrijpen op lichamelijk en emotioneel vlak, en op welke manieren het van invloed is op je volwassen leven. Maar nog veel belangrijker: hij geeft een uitweg.

CPTSS is een pakket van aangeleerde reacties en het houdt in dat belangrijke ontwikkelingstaken niet zijn afgerond. Dat betekent dat het door de omgeving wordt veroorzaakt en niet door genetische aanleg. Het is niet aangeboren en geen kwestie van karakter. Het is een stoornis die wordt veroorzaakt door (een slechte) opvoeding.

Deze uitgebreide en gebruiksvriendelijke zelfhulpgids is een stap op weg naar herstel van jeugdtrauma, vol praktisch toepasbare hulpmiddelen en technieken. De vele voorbeelden van Pete Walker zelf en van zijn cliënten zorgen voor (h)erkenning.

Walker schrijft in zijn inleiding: 'Ik heb dit boek geschreven vanuit het perspectief van iemand met CPTSS wiens symptomen in de loop der jaren sterk zijn verminderd, en die op de lange, kronkelende en hobbelige weg van zijn herstel veel lichtpuntjes heeft ontdekt.'

Wat je hebt aangeleerd kun je ook weer afleren. Datgene wat je ouders je destijds niet hebben gegeven, kun je jezelf en anderen nu wel gaan geven.

Complexe PTSS van Pete Walker is het standaardwerk voor wie worstelt met jeugdtrauma.

Uitgeverij VBK Media

Verschijningsdatum 14-06-2023
U houdt misschien ook van