Robin Hobb

Robin Hobb (1952) is het pseudoniem voor de Amerikaanse schrijfster Megan Lindholm. Ze bracht haar jeugd in de jaren vijftig en zestig door in het woelige Californië en studeerde communicatiewetenschappen aan de universiteit van Denver. Ze trad als achttienjarige in het huwelijk, maar keerde al snel terug naar het Alaska, de staat van haar vroege jeugd. In het barre noorden begon ze te schrijven, kinderboeken en korte verhalen voor jeugdtijdschriften. Haar eerste fantasy-verhaal verscheen in 1979 in de verhalenbundel Amazons! en haar eerste roman Harpy's Flight (1983) werd aangekocht door de beroemde Amerikaanse redacteur Terri Windling. Sindsdien schreef ze een aantal succesvolle prehistorische fantasy-romans en werkte ze gestaag aan een groeiende reputatie binnen het fantasy-wereldje; ze won een Davis Award en ontving vier nominaties, afwisselend voor de Hugo en de Nebula Award. Haar doorbraak naar het grote publiek kwam echter pas in 1995, toen ze onder de naam Robin Hobb de roman Assassin's Aprentice (in Nederland in 1998 verschenen als Leerling en Meester) het licht deed zien, het eerste deel van de zeer succesvolle reeks De boeken van de Zieners. Deze reeks is sinds 2010 ook in stripvorm te bewonderen. Uitgegeven door Uitgeverij L. Daarna schreef ze een tweede trilogie, De Boeken van de Levende Schepen, waarmee ze zich voorgoed vestigde als een van de groten binnen het fantasy-genre. In haar derde trilogie, De Boeken van de Nar, keerde Hobb terug naar de wereld van FitzChevalric en het Koninkrijk der Zes Hertogdommen uit De Boeken van de Zieners. In 2005 begon Hobb aan een nieuwe trilogie, De Boeken van De Zoon van de Krijger. Hierin toont zij een wereld aan de vooravond van grote veranderingen. Hoofdpersoon is een koningszoon die zijn uiterste best doet om, zonder het gewenste resultaat, zijn vader te behagen. Ten einde raad, wanhopig zelfs, grijpt hij naar een gevaarlijk middel dat hem - een onvermoede wending - in contact brengt met de geestenwereld. In 2009 verscheen het eerste boek uit haar nieuwste reeks, De Kronieken van de Wilde Regenlanden. De langverwachte terugkeer naar de wereld van de Levende Schepen. Hobb pikt hierin de draad op van het verhaal waar ze die tijdelijk afsloot in Het Bestemde Schip, het trilogieslot van de boeken van de Levende Schepen. Maar de handeling wordt geheel verplaatst naar de Wilde Regenlanden, een gebied vol draken...
Uitgeverij Luitingh Fantasy publiceerde de laatste twee delen, Drakenstad en Drakenbloed, als eerste ter wereld. Ruim een jaar voor de Amerikaanse en Engelse edities. Een mooie wereldprimeur. Robin Hobb woont op een kleine boerderij in het rurale Roy, Washington, samen met haar vier kinderen en haar man Fred, die als visser vaak op zee is.
Op de site van Hobb zelf is een zeer uitgebreide biografie te lezen. Zie daarvoor en voor andere informatie: www.robinhobb.com.
Bekijk hier de bibliografie

De Boeken van de Zoon van de Krijger
Overgangsritueel (2005) / Shaman's Crossing (2005)
Woudmagie (2006) / Forest Mage (2006)
Magisch Eindspel (2007) / Renegade's Magic (2008)

De Kronieken van de Wilde Regenlanden
Drakenhoeder (2009) / Dragon Keeper (2009)
Drakenziel (2010) / Dragon Haven (2010)
Drakenstad (2011) / City of Dragons (2012)
Drakenbloed (2011) / Blood of Dragons (2013)

Korte verhalen
De thuiskomst (2005) / Homecoming (2003)
De Verhalen (2012) / The Inheritance (2011)

Als Megan Lindholm

De Boeken van de Windzangers
De vlucht (2007) / Harpy's Flight (1983)
De Windzangers (2007) / The Windsingers (1984)
Het Domein van de Limbreth / The Limbreth Gate (1984)
Gelukszoekers / Luck of the Wheels (1989)

Heer van het Woud (2009 /  Cloven Hooves (1991)
De Verhalen (2012) / The Inheritance (2011)



Blijf op de hoogte

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten